Wanneer regel je wat?

Er moet in de komende maanden nog heel wat geregeld worden, maar wat precies?

Wanneer regel je wat?Checklist 1e trimester: week 1 tot en met week 12

 • Verloskundige
  Plan als eerste een afspraak in met de verloskundige. Dit kun je doen op het moment dat je zwangerschapstest positief is. Je verloskundige begeleidt je tijdens de zwangerschap, bereidt je voor op de bevalling en zal je kraambed begeleiden. De verloskundige houdt jouw gezondheid en die van je baby goed in de gaten. Je kan zonder verwijzing van je huisarts terecht bij een verloskundige bij jou in de buurt.

 • Kraamzorg
  Aanmelden voor kraamzorg kan al na je eerste afspraak met je verloskundige. Het liefst voor de 16e zwangerschapsweek. Je kunt je aanmelden via onze website of via telefoonnummer: 0478-796523. Na ontvangst van je aanmelding sturen wij je binnen 14 dagen een bevestiging van de inschrijving en een leuke kaart.

 • Moeders voor Moeders
  Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Moeders voor Moeders verzamelt urine van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Deel jouw geluk met andere vrouwen, want er zijn vrouwen voor wie jouw hulp onmisbaar is om ook zwanger te worden. Doe mee met Moeders voor Moeders! Kijk voor meer informatie op www.moedersvoormoeders.nl, en bekijk ook het filmpje.

Checklist 2e trimester: week 12 tot en met week 27

 • Zorgverzekeraar en kraampakket
  Stel de zorgverzekeraar op de hoogte van je zwangerschap. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en de uitbreiding van je zorgverzekeringspakket is het verstandig om even met je verzekeraar te overleggen of je een kraampakket thuisgestuurd krijgt. Alle benodigdheden voor een (thuis)bevalling zijn in dit kraampakket aanwezig. Indien je deze niet vergoed krijgt, kan je deze online of bij een gespecialiseerde babyzaak kopen.
 • Wij bieden ook natuurlijke kraamzorg; via dalalounatuurlijk.nl of moederaarde.nl kun je ook een Natuurlijk Kraampakket kopen. Kijk voor meer informatie op de pagina natuurlijke kraamzorg
   

 • Werkgever inlichten
  Via de verloskundige en/of gynaecoloog krijg je een zwangerschapsverklaring. Je werkgever heeft deze verklaring nodig om de zaken rondom jouw zwangerschapsverlof te regelen.

 • Kinderopvang/gastouder
  Ga je werken na je zwangerschapsverlof? Dan is het slim om na te denken over opvang. Kies je voor kinderopvang, gastouder of iets anders? Laat je goed informeren.

 • Zwangerschapscursus
  Tijdens je zwangerschap wordt het advies gegeven om je lichaam fit en gezond te houden. Is een zwangerschapscursus iets voor jou? De meeste zwangerschapscursussen starten vanaf 20 weken zwangerschap. Meld je tijdig aan.

 • Geboortekaartjes
  Na de geboorte wil je graag laten weten dat je baby is geboren. De geboorte van jouw zoon of dochter wil je aankondigen met het perfecte geboortekaartje. Je kan de kaart en tekst van te voren al laten ontwerpen, waarna je alleen nog maar de naam en het gewicht door hoeft te geven. Een tip: zorg dat je adressenlijst compleet is en dat de enveloppen geschreven zijn voor de geboorte!

 • Erkenning van de ongeboren vrucht
  Wanneer je niet getrouwd bent is het mogelijk dat je partner de ongeboren vrucht erkent. Hiermee wordt je juridisch ouder van het kind en krijg je diverse rechten en plichten. Dit kun je bij de gemeente regelen.

 

Checklist 3e trimester: week 27 tot en met week 42

 • Intake
  Rond de zevende maand van je zwangerschap neemt één van onze medewerkers contact met je op voor een afspraak van het intakegesprek. Het intakegesprek zal bij jou thuis plaatsvinden op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Dit intakegesprek is bedoeld om je voor te bereiden op de bevalling en de kraamtijd. Je krijgt de gelegenheid om al je vragen te stellen. Wij geven je informatie over het aantal uren kraamzorg dat je van ons kunt verwachten volgens het landelijk indicatieprotocol. Je krijgt van ons een informatiemap met daarin het kraamzorgplan waar onze kraamverzorgenden gebruik van maken om diverse controles op te schrijven. We bespreken ook de Arbocheck. PuurGeluk Kraamzorg wil de veiligheid van haar medewerkers waarborgen, daarom besteden we hier altijd even aandacht aan.

PuurGeluk kraamzorg is 24/7 bereikbaar

T 0478 - 796 523