Zwangerschapskalender

Bekijk je zwangerschap van week tot week!

Zwangerschapskalender
Week 2: De week van de eisprong en de bevruchting
Links en rechts van je baarmoeder zitten je eierstokken. Per menstruatiecyclus komt er in één van de eierstokken een eicel tot rijping. Deze laat los en komt met een klein 'sprongetje'in de eileider terecht: de eisprong. Na de ovulatie (eisprong) kan de eicel bevrucht worden.

De eicel leeft nog ongeveer 24 uur, een zaadcel leeft ongeveer 48 tot 72 uur. Bevruchting van de eicel vindt plaats als het een zaadcel lukt de eicel binnen te dringen. Direct na de bevruchting begint de reis naar de baarmoeder door de eileiders.

Na de samensmelting van de eicel en de zaadcel ligt het geslacht van het kindje vast in het DNA. Nu al staat vast welke kleur ogen, haarkleur, karakter en lichaamsbouw je kindje gaat krijgen.

Soms gebeurt het dat er niet één, maar twee eicellen tegelijk vrijkomen. Wanneer deze eicellen allebei bevrucht worden door een zaadcel, ontstaat er een twee-eiige tweeling. De vruchtjes zullen zich dan los van elkaar gaan ontwikkelen in een eigen vruchtzak en met een eigen placenta.

Ook kan het voorkomen dat een bevruchte eicel zich tijdens de reis naar de baarmoeder splitst in twee aparte eiklompjes die zich apart van elkaar verder ontwikkelen. De vruchtjes ontwikkelen zich tot een een-eiige tweeling. Meestal delen ze de placenta maar hebben ze wel hun eigen vruchtzak.

Tip: Als je nog rookt is het verstandig om te stoppen, let erop dat je gezond blijft eten.

Zonder dat je jezelf ervan bewust bent, heeft er deze week een momentje van PuurGeluk plaats gevonden! Je bent zwanger!

PuurGeluk kraamzorg is 24/7 bereikbaar

T 0478 - 796 523