Zwangerschapskalender

Bekijk je zwangerschap van week tot week!

Zwangerschapskalender
Week 8: Daar zijn de handjes
Vanaf dit moment spreken we niet meer over een embryo maar over een foetus. Je kindje begint te bewegen, maar je voelt hier nog niets van. De bewegingen zijn reflexen, nog geen gecontroleerde bewegingen. Het hoofdje groeit snel, er ontwikkelen zich per minuut ongeveer 100 hersencellen. Deze week vormen zich de vingertjes aan de handjes. Tussen de vingertjes zitten nog vliesjes, deze verdwijnen later in de zwangerschap. 
Vanaf week 8 of week 9 is het hartje van de baby te zien met een uitwendige of inwendige echo. Het hartje slaat ongeveer 60 keer per minuut. Een bijzonder moment om voor het eerst te zien!

Gaan je broeken wat moeilijker dicht? Dit komt omdat je buik aan het groeien is. Op dit moment is je baarmoeder even groot als een tennisbal. Rond deze periode kan de ochtendmisselijkheid toenemen. Dit is per vrouw verschillend, sommige vrouwen merken er niet veel van, terwijl anderen de hele dag boven het toilet hangen. 
Door de groei van de baarmoeder en de banden kunnen er laag onderin je buik groeipijnen ontstaan. Dit voelt als een scherpe stekende pijn, maar is niets om je zorgen over te maken. 

Rond deze periode zal de verloskundige je uitnodigen voor een intakegesprek, mogelijk gekoppeld met een afspraak voor een echo. Je bloeddruk wordt gemeten, er worden vragen gesteld over je gezondheid jouw medische voorgeschiedenis en die van je partner, eventuele eerdere zwangerschappen en kinderen, en je krijgt een verwijzing voor een bloedonderzoek. 

Tip: Maak maandelijks een buikfoto, zo kun je goed zien hoe deze groeit en verandert. 

PuurGeluk kraamzorg is 24/7 bereikbaar

T 0478 - 796 523