Zwangerschapskalender

Bekijk je zwangerschap van week tot week!

Zwangerschapskalender
Week 16: Vlinders in je buik
Je kindje is nu zo groot als een avocado. Het krijgt een beschermend wit laagje over zijn huid heen (vernix). Dit helpt tegen de schadelijke stofjes die er in het vluchtwater zitten. Tijdens een echo bezoek bestaat de kans dat je kindje met zijn of haar duimpje in het mondje zit, vanaf deze week ontwikkelt zich namelijk het zuigreflex. Je kindje drinkt slokjes vruchtwater en plast deze ook weer uit. Het vruchtwater ververst in razendsnel tempo en voert zo de afvalstoffen weer af.

Ben je zwanger van je eerste kindje, dan voel je waarschijnlijk nog geen beweging. Dit komt pas rond de 20 weken. Je baarmoeder ligt nog te ver naar achteren om iets te voelen. Bij een tweede zwangerschap komt de baarmoeder eerder naar voren te liggen. Ben je zwanger van een tweede kindje, dan kan het zijn dat je rond deze tijd 'leven' begint te voelen. De bewegingen in de buik kunnen voelen als een plopje, als kriebels, of als vlinders in je buik. Bij een tweede zwangerschap zul je het gevoel ook sneller herkennen. Leg je hand op je buik en geef een klein beetje druk, je kindje kan hier op reageren.

Bij jezelf is de kans op een bloedneus groter, door een verhoogde bloedtoevoer naar de slijmvliezen. Het kan ook zijn dat je jezelf hierdoor in deze periode wat meer verkouden voelt.

Tip: Rond de 16 weken van je zwangerschap is het geslacht van je kindje te zien op een echo. De eerstvolgende medische echo is met de 20 weken zwangerschap. Kun je zolang niet wachten, dan kun je kiezen voor een pretecho. Je kunt je natuurlijk ook laten verassen door pas bij de geboorte te zien of je moeder bent geworden van een zoontje of een dochtertje.

PuurGeluk kraamzorg is 24/7 bereikbaar

T 0478 - 796 523