Zwangerschapskalender

Bekijk je zwangerschap van week tot week!

Zwangerschapskalender
Week 18: Iedereen kan het zien
Je kindje is nu zo’n 12 cm lang en weegt zo’n 200 gram. Het begint steeds meer te bewegen. Om straks na de geboorte te kunnen ademen, zuigen en slikken, begint je kindje nu alvast met het oefenen van deze reflexen.

Waarschijnlijk ben je nu overgestapt van je eigen kleding naar positiekleding. De broeken zaten erg strak rondom je buik en bovenbenen.
Je baarmoeder heeft nu de grootte van een meloen. De banden in je buik moeten flink meegroeien, dit veroorzaakt soms bandenpijn. Een scherpe pijn aan één of beide kanten van de baarmoeder tot aan je schaambot. Heb je last van rugklachten? Kijk eens in de spiegel, je lichaamshouding begint te veranderen. Je rug wordt naar voren getrokken door het gewicht wat aan je buik zit. Ook je gewichten worden wat soepeler en kunnen pijn veroorzaken. Heb je hier last van, bespreek dit dan met je verloskundige.

Tip: Heb je een aanvullende zorgverzekering? Vraag of je recht hebt op een kraampakket. Is dit niet zo, zorg dan dat je er zelf een koopt of samenstelt.
 

PuurGeluk kraamzorg is 24/7 bereikbaar

T 0478 - 796 523