Zwangerschapskalender

Bekijk je zwangerschap van week tot week!

Zwangerschapskalender
Week 20: De twintig weken echo
Gefeliciteerd, je bent op de helft! En eindelijk, je mag je kindje weer bewonderen op beeld. Geniet van dit bijzondere en ook wel spannende moment! Tijdens de twintig weken echo wordt je kindje van top tot teen nagekeken en worden eventuele afwijkingen opgespoord. De echoscopist controleert de lengte en omvang van verschillende lichaamsdelen, de aanleg van organen en het hart. Maar misschien wel net zo spannend: is het een jongen of een meisje?

Qua lengte is je kindje op de helft van zijn lengte bij de geboorte, qua gewicht mag het nog veel aankomen. Je kindje is nog erg mager, hier wordt komende 20 weken flink aan gewerkt. Je kindje slaapt ongeveer 20 uur per dag en heeft nog geen dag- en nachtritme. Het wordt wakker door bijvoorbeeld een hard geluid of door een hobbeltje in de weg tijdens het autorijden. Door het drinken van het vruchtwater begint ook het maag- en darmstelsel te werken. De afvalstoffen worden opgeslagen in de darmen. Dit wordt de eerste poepluier na de geboorte: het meconium.

Hoeveel ben je al aangekomen tijdens de zwangerschap? De verloskundige houdt je gewicht goed in de gaten en zal je advies geven wanneer je te veel of te weinig aankomt.
Blijf bewegen, neem genoeg rust en eet gezond.

Tip: Er zijn verschillende soorten zwangerschapscursussen zoals zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym en zwangerschapszwemmen, maar bijvoorbeeld ook borstvoedingscursus. Kijk wat bij jou past en waarvan je denkt iets te kunnen leren. Mocht je graag informatie willen over het cursusaanbod in jouw regio, dan mag je ons altijd bellen.

PuurGeluk kraamzorg is 24/7 bereikbaar

T 0478 - 796 523