Zwangerschapskalender

Bekijk je zwangerschap van week tot week!

Zwangerschapskalender
Week 21: De hik
Je kindje weegt nu ongeveer 370 gram. De bewegingsactiviteit neemt flink toe, met 200 á 300 bewegingen per dag.
De oogjes gaan open en knipperen. De omgevingsgeluiden beginnen herkenbaar te worden, de hersenen koppelen deze geluiden aan ervaringen. Je kindje zal nu ongeveer 60 gram per dag aankomen, en heeft nog alle ruimte in je baarmoeder. Wanneer jij aan het wandelen of bewegen bent voelt dit voor je kindje als heerlijk wiegen. Wat wil een kindje nog meer, lekker in slaap gewiegd worden in jouw warme en veilige buik! Maar zit je zelf rustig op de bank of lig je in bed om te gaan slapen, dan kan je kindje ineens actief worden.

Zie je je buik elke 2 á 4 seconden schokkend bewegen, dan heeft je kindje vermoedelijk de hik. Dit kunnen ook andere mensen voelen en zien.

Je buik groeit in rap tempo. Je huid kan deze groei moeilijk bijhouden en hierdoor kunnen zwangerschapsstriemen (striae) ontstaan. Heel vervelend en niet mooi, maar toch komt dit voor bij ongeveer de helft van de zwangere vrouwen. Niet alleen op je buik, maar ook op je borsten, billen, heupen en dijen kan striae ontstaan. Nu zijn ze helderrood van kleur en vallen ze op, na je zwangerschap zullen ze gaan vervagen naar een lichte kleur. Helemaal voorkomen kun je het niet, maar wanneer je je huid goed insmeert met een goede crème of olie en zorgt dat je huid goed gehydrateerd is, kun je de schade enigszins beperken.

Tip: Kies samen met je partner een leuk eerste pakje uit voor net na de geboorte. Dit pakje ga je nog op veel foto's terug zien.

PuurGeluk kraamzorg is 24/7 bereikbaar

T 0478 - 796 523